Ladataan...

Ajankohtaista

Työn ja opintojen yhdistäminen edellyttää suunnitelmallisuutta sekä itsensä kuuntelemista

Dicodino kävelee kohti yliopistoa, hiiri kädessään. Hänen takanaan on kyltti, jossa lukee

Syksyn alkaessa moni ohjelmistoalan opiskelija palaa kesätöistä takaisin koulun penkille. Osa jatkaa työntekoa opintojen ohella. Opintojen ja työnteon yhdistäminen on mielekästä varsinkin silloin, kun opittua asiaa pääsee viemään heti käytäntöön. Oppiminen syventyy, kun teoreettista tietoa sovelletaan oikeassa työelämän tilanteessa. Esimerkiksi diplomi- ja opinnäytetyön tekemiseen saattaa löytyä uutta intoa, jos aiheen saa nivottua omaan työtehtäväänsä. Tämän lisäksi opiskelija tuo yritykseen uusia näkökulmia ja ideoita, eli opintojen ja töiden yhdistäminen hyödyttää molempia osapuolia.

Alla vinkkejä, miten helpotat työn ja opintojen yhdistämistä.

 

Aikatauluta ajoissa ja ole aktiivinen 📆

Työskentelyyn (ja myös opintoihin) kannattaa varata kokonaisia päiviä. Tällöin päivät ovat ehyempiä ja tekemiseen pystyy syventymään paremmin. Määrittele siis, milloin opiskelet ja milloin työskentelet. Viesti ajoissa työnantajasi kanssa, miten olet käytettävissä missäkin periodissa.

 

Pidä säännöllinen vuorokausi- ja viikkorytmi 😴

Uni on oppimisen ja jaksamisen perusta. Huolehdi siis, että saat riittävästi unta. Säännöllinen viikkorytmi auttaa hyvien yöunien saamisessa.

 

Liiku, tauota ja palaudu 🤸🏻‍♂️

Jaksamisen näkökulmasta on tärkeää liikkua päivittäin. Valitse liikunta sen mukaan, mikä tuntuu milloinkin parhaalta. Jos töissä tai opiskeluissa on hektistä, rauhallinen ja matalasykkeinen liikunta saattaa olla juuri sitä, mitä kaipaat.
Töissä ja opinnoissa saattaa tulla paljon istumista, jolloin taukoja kannattaa hyödyntää kevyeen liikuskeluun. Taukojen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Aivot ja mielikin kaipaa lepoa, joten kävely tai venyttely voi olla somea parempi taukovaihtoehto. Vapaa-ajalla on tärkeää tehdä itselle mukavia asioita, kuten tavata ystäviä ja käydä harrastuksissa.

 

Huomioi tulorajat 💶

Huomioi vuositulorajat liittyen Kelan etuuksiin. Tarkista myös, että verokortin veroprosentissa on huomioitu myös työskentelystä saadut tulot.

 

Aseta realistiset tavoitteet 🥅

Opintolainahyvitys saattaa kannustaa ripeään opiskelutahtiin. Huomioi, että opintojen ja työn yhdistäminen saattaa viedä enemmän voimavaroja, kuin vain toisen tekeminen. Aikatauluta opintosi realistisesti, jotta tavoite on järkevä suhteessa työkuormaan.
Kun työuraa on takana vasta vähän, saattaa tulla tunne, että kaikkea pitäisi jo osata. Työn tekemiseen liittyviä tietoja ja taitoja opetellaan kuitenkin läpi elämän, eikä kukaan ole kaikessa valmis ja kaikkitietävä. On siis hyvä kysyä aina, kun joku asia on epäselvää tai et tiedä, miten kannattaisi edetä. Muista olla myötätuntoinen itseäsi kohtaa ja muista iloita jo tähän asti saavutetuista asioista.

 

Työn ja opiskelun yhdistäminen Dicodella 🧑‍💻

Dicode Oy palkkaa vuosittain ohjelmistoalan opiskelijoita osa-aikaisiksi työntekijöiksi. Opintojen loppuun saattamiseen kannustetaan, ja Dicode Oy on toiminut lukuisten diplomi- ja opinnäytetöiden toimeksianto-organisaationa. Opiskelun voi sujuvasti yhdistää työskentelyyn, sillä osan työajasta voi käyttää lopputyön tekemiseen. Opiskelumenestyksestä palkitaan vielä erikseen. Tämän lisäksi työt joustavat opintojen mukaan, eli tenttiviikoilla voi työskennellä vähemmän. Ota Dicoden LinkedIn ja Instagram seurantaan, niin saat tiedon tulevista kesätyörekryistä.