Ladataan...

Ajankohtaista

Digiaskareiden sujuva käyttö vaatii verkkopalveluilta responsiivisuutta

Istut linja-autossa. Matkaa on taitettavana 45 minuuttia, joten kaivat puhelimen taskusta. Nyt voikin maksaa muutaman laskun ja ilmoittaa lapsen kuvataidekerhoon. Pitikös koiralle varata rokotusaika? Ai niin ja anopin syntymäpäivälahja, löytyisiköhän konserttiliput Tampere-taloon helposti? Hyvin monet askareet ovat muuttuneet digiaskareiksi. Aiemmin edellä kuvatut asiat vaativat liikkeissä paikalla käyntiä tai soittokierrosta puhelimella. Nykyisin lähes kaiken voi hoitaa missä vain helposti, kunhan mobiilidataa on riittävästi ja palvelut toimivat. Yhä harvempi avaa asioiden hoitoa varten pöytäkonetta tai läppäriä, kun lottoamisenkin voi tehdä samalla, kun hämmentää kotona iltapuuroa. Suomessa käytetäänkin eniten mobiilidataa maailmassa.

On siis suositeltavaa, että ohjelmistoja, sivustoja ja sovelluksia suunniteltaessa huomioidaan niiden käytettävyys erilaisilla laitteilla. Otetaan esimerkiksi tehtaan materiaalihankinnoista vastaava työntekijä. Vaikka rahdin vastaanottaja tekisi muuten kaikki työt toimistossaan pöydän ääressä, on hänelle huomattavasti helpompaa vastaanottaa ja tarkistaa kuormaa tabletti kädessä. Parilla sormennäpäytyksellä saapunut kuorma on vastaanotettu ja lisätty varastosaldoihin. Melko työteliäältä kuulostaa vaihtoehto, että tulostaisi check-listoja, etsisi kynän, josta ei ole muste kuivunut ja veisi sitten irtopapereilta tiedon taas järjestelmään, ja ehkä jopa mapittaisi paperit ja arkistoisi se seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi…

Sivustoja ja sovelluksia, jotka toimivat sujuvasti sekä pöytäkoneella että mobiililaitteella, kutsutaan responsiivisiksi. Responsiivisilla sivuilla tieto ja painikkeet asettuvat selkeisiin paikkoihin ja toimintoja on helppo käyttää laitteesta riippumatta. Ja mikä parasta, kun sivusto on suunniteltu valmiiksi responsiiviseksi, on sitä helpompi jatkokehittää, kun tulevaisuudessa tulee taas uudenlaisia digitaalisia tapoja tehdä työtehtäviä ja hoitaa perusaskareita.

Ja tähän loppuun vielä salaisuus: Suosittu hakukoneyhtiö Google suosii responsiivisia sivuja, sillä Googlekin haluaa tarjota käyttäjilleen mahdollisimman mieluisan kokemuksen ja parhaimmat hakutulokset.

Dicodelaiset huomioivat responsiivisuuden standardina, kun uusia projekteja aletaan toteuttamaan. Uudet järjestelmät kannattaa tehdä tulevaisuutta ajatellen, emmehän me vielä voi tietää minkä mallisia mobiililaitteita käytämme muutaman vuoden päästä. Ota yhteyttä, niin pohditaan yhdessä millaisia tarpeita ja tulevaisuudennäkymiä teillä on.