Maailmanlaajuisesti suomen kieli on harvinainen kieli, sitä puhuu vain muutama miljoona ihmistä. Olemmekin olleet kansana sopeutuvaisia ja omaksuneet muista kielistä paljon lainasanoja. Maailman yhä pienentyessä ja teknologian kehittyessä, lainasanoja on tullut lisää.

Pohdimme, mitkä termit saattavat olla ohjelmistoalalla työskenteleville itsestään selvyyksiä, mutta asiakkaille ja käyttäjille hieman hämärän peitossa. Yritysarvoihimme kuuluu, että ymmärrämme kaikki toinen toisiamme, joten suomen kielen päivän kunniaksi päätimme avata hieman ammattisanastoamme.

Refaktorointi – Ohjelman lähdekoodia muutetaan siten, että varsinaiselle toiminallisuudelle ei tapahdu mitään. Esimerkiksi Facebook ohjelmoitiin alun perin PHP-kielellä ja kun Facebookin kehittyessä PHP ei enää taipunut kaikkiin haluttuihin ominaisuuksiin, siirryttiin käyttämään toista ohjelmointikieltä. Perusominaisuudet pysyivät käyttäjälle samana, mutta ohjelmoijan työnteko helpottui ja uusien toimintojen tuonti Facebookiin saatiin sujuvammaksi.

Konversio – Konvertoidessa muutetaan jokin asia toisenlaiseen muotoon, esimerkiksi Word-dokumentti muutetaan PDF-muotoon. Tällöin dokumentti on käytettävissä ilman, että haluttu lopputulos muuttuu liian toisenlaiseksi siitä, millaiseksi alkuperäinen toteuttaja on sen tarkoittanut. Erilaisiin käyttötarkoituksiin tarvitaan erilaisia tiedostomuotoja.

Mobile first – Sovelluksen suunnittelu aloitetaan miettimällä miltä ohjelmisto näyttäisi mobiililaitteissa. Mobiililaitteet ovat pieniä ja suunnittelijan on pohdittava, mitkä toiminallisuudet ovat tärkeimpiä käyttäjän kannalta, onko kaikki näytettävä tieto tarpeen ja löytyvätkö esimerkiksi painikkeet loogisista paikoista. Tämän jälkeen suuremmille näytöille tarkoitettujen näkymien suunnittelu on helpompaa, ja tarpeelliset asiat saadaan esitettyä siististi kaiken kokoisilla laitteilla.

 

Onko joku termi, josta haluaisi tietää lisää?